Родитељски узори и субверзија родних норми: читање романа „Труба” Џеки Кеј - Kaličanin, Milena M.; Mitić, Kristina S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Чланак разматра сложеност родног идентитета у роману Џеки Кеј „Труба” (1998). Теоријски оквир садржи кратак преглед друштвене конструкције рода засноване на родној бинарности која раздваја род у две различите категорије, мушки и женски, на основу пола додељеног при рођењу. Концепт трансродног и небинарног родног идентитета уводи се и проблематизује у првом сегменту истраживања, уз позивање на критичке увиде Страјкерове, Батлерове, Витигове, Фукоа, Алтисера и других. Ауторке рада испитују положај маргинализованих појединаца са родом који није ни женски ни мушки, већ представља њихово прожимање, и испитују како се ове особе, које се данас категоришу као примери небинарног рода или родне флуидности, третирају у савременом друштву. Чланак истражује критичке ставове Џеки Кеј о родном идентитету, наметнутој хетеросексуалности, родној неједнакости и друштвеном угњетавању. Такође проблематизује идеју романа да се субверзија родних норми може постићи комбинованим утицајем родитељских узора, као и уметничких (посебно из домена џез музике) и родитељских узора.