Два репрезентативна ликовно-просторна остварења комеморације жртава Другог светског рата у топографији Приштине - Vukotić Lazar, Marta M.; Marković Savić, Olivera S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Рад се бави периодом у Југославији након Другог светског рата у коме су неговање револуционарне традиције и тековина Народноослободилачког рата били приоритетни друштвени задаци. Културна политика је у том правцу предста вљала разнородни и разгранати систем плански координираних акција духовног и материјалног културног простора, потпуно подређеног фактору политичког руковођења. У том контексту се власт одмах определила за скулптуру у јавном простору као значајном медију за ефикасно преношење вредносних идеала, али и спровођења важног задатка – преобликовања идеолошке мапе Нове Југославије. Кроз призму два ликовно-просторна остварења у Приштини, граду на простору Косова и Метохије – Споменика Народноослободилачкој борби народа Косова и Метохије (1959–1961) скулптора Миодрага Живковића, који се налази у јавном простору на тргу у „новом центру града” који се развијао након Другог светског рата и Спомен костурнице палих у Народноослободилачкој борби (1960–1961), која се налази на Матичанском брду у насељу Веланија, изнад града Приштине, архитекте Светислава Личине у сарадњи са архитектом Првославом Јанковићем – рад има за циљ да укаже на ова два значајна остварења из угла поимања скулпторске архитектонике и урбане меморије, а у том контексту да нагласи и њихов значај у опусу ова два ствараоца у сфери савремене споменичке изградње у Србији након Другог светског рата. Овде је реч о уметницима чији ауторски рукопис по свему превазилази оквире идеолошких написа и ограничавања. У том контексту су и сагледана њихова дела у Приштини: са једне стране као незаобилазна у опусу уметника, а са друге стране су издвојена из топографије Приштине као кључна „места сећања” на Други светски рат и важна у сагледавању целог спектра сличних меморијала, којима је у периоду након ослобођења мапиран простор бивше Југославије.