Жандармеријске јединице на територији Моравске бановине (1929–1941) - Velojić, Dalibor Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Као специфична формација, жандармерија је представљала саставни део сталне војске, док је у погледу своје употребе била потчињена министру унутрашњих послова. У мирнодопским условима, задатак ове јединице био је одржавање реда и мира, као и спровођење закона. Према организационој подели, жандармерија се састојала од пукова, који су одговарали административној подели земље на бановине. На територији Моравске бановине био је стациониран Моравски (6.) жандармеријски пук, који је обухватао седам чета. Задаци са којима се ова јединица сусретала укључивали су заштиту граничних подручја од деловања агената и комитских побуњеничких група из Бугарске, као и борбу против комунистичке пропаганде. Жандармеријске јединице често су представљале репресивну силу у рукама окружних начелника, који су, занемарујући службене прописе, преузимали улогу полицијских органа.