Кантов естетички формализам: форма, материја и судови укуса - Deaconu, Alex-Flavius (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Рад испитује естетички формализам Имануела Канта, са посебним освртом на тврдњу да универзална комуникативност о судовима укуса произилази искључиво из форме објеката, а не чулног садржаја или материје. У средишту овог аргумента јесте Кантов концепт „сврсисходности без сврхе”, који омогућава хармоничну интеракцију маште и разумевања. Рад се осврће на савремене критике, посебно на аргумент Пола Гајера да боје и тонови, традиционално повезани са чулним садржајем, такође могу изазвати естетске реакције, активирајући слободну игру маште и разумевања. Анализом уметничких дела као што је Carbon Gunmetal/Divide Лизе Лу, рад показује да чулни елементи обогаћују форму, утичући на дубину и хармонију. Предлаже се ревидирани кантовски формализам у којем чулни елементи добијају естетичку релевантност једино због свог доприноса форми. На крају, студија стаје у одбрану релевантности Кантове естетичке теорије у савременим расправама о естетском суду.