Испитивање ставова универзитетских наставника енглеског језика струке о евалуацији наставног предмета - Jerković, Jelena M.; Vidaković, Mirna M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У раду се испитују искуства и перцепције универзитетских наставника енглеског језика струке у вези са евалуацијом наставног предмета у савременом теоријском оквиру како би се утврдио подстицај за евалуацију, идентификовали недостаци у погледу дисеминације резултата евалуације, испитале потребе наставника у смислу јачања компетенција и сагледали проблеми и сугестије у вези са процесом евалуације. Анализа је мотивисана све већим утицајем предмета енглеског језика струке, критиком тренутне праксе евалуације на универзитетима и недовољном истраженошћу ове области. Испитивање има за циљ продубљивање разумевања процеса евалуације и јачање компетенција наставника и других учесника у образовном процесу за њено спровођење, што на крају доприноси изврсности у образовању и успеху студената. Узорак обухвата 43 наставника са приватних и државних високошколских установа у Србији, који су попуњавали електронски упитник. Квантитативни подаци су анализирани путем дескриптивне статистике и непараметријског Фишеровог теста, а квалитативни употребом тематске анализе садржаја. Налази су показали да евалуација наставних предмета још увек није у потпуности прихваћена као редовна процедура на терцијарном нивоу у Србији, јер је не иницирају све институције и постоје очигледне мањкавости у процесу саопштавања резултата. Упркос томе, подаци указују да наставници евалуацију сматрају кључном компонентом предмета енглеског језика струке, те да им треба пружити могућност обуке за стицање знања и вештина релевантних за њено ефикасно спровођење. Педагошке импликације истраживања указују на потребу за професионалним развојем наставника, усклађивањем процедура евалуације са педагошком реалношћу и унапређењем сарадње са институцијама и другим заинтересованим странама.