Прва изложба турског сликарства и публикација у Краљевини Југославији 1937. године - Virijević, Vladan A. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Једна од запажених манифестација на културној сцени Краљевине Југославије и града Београда у другој половини тридесетих година прошлог века била је изложба турског сликарства и штампаних публикација. Била је то прилика да се југословенска јавност упозна са дометима савремених турских ликовних уметника, издавачком делатношћу и културним наслеђем из времена Османлијске империје. Осим културног, изложба је имала и политички значај, јер се њоме, у условима јачања тензија на геополитичком плану Европе и света, желело постићи учвршћивање међудржавних савезничких односа између југословенске краљевине и Републике Турске. Рад је базиран на каталогу изложбе, оскудној релевантној литератури и написима оновремене дневне и периодичне штампе.