Три деценије дискурсних истраживања у србистици (1993–2023) - Slijepčević Bjelivuk, Svetlana M.; Rabrenović, Milica L.; Vasiljević, Anđela D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Овај прилог доноси пресек стања на пољу србистичке анализе дискурса у тродеценијском распону од 1993. до 2023. године. Основни циљ рада јесте састављање инвентара досадашњих научних радова, монографија, докторских и магистарских теза, те указивање на главне правце размишљања, теме и теоријско-методолошке приступе уочене у радовима домаћих аутора у поменутом периоду. Након одређивања хронолошког и тематског оквира, као и основних критеријума за селекцију грађе, даје се квалитативна анализа корпуса који сачињавају 354 јединице распоређене према семантичком (тип дискурса на коме се спроводи истраживање) и формалном критеријуму (тип публикације). Преглед грађе сведочи о доминантном занимању за лингвистичке особености медијског, рекламног и политичког дискурса, којима аутори приступају како из једнојезичне, тако и из контрастивне перспективе, не испуштајући из вида сложене (међу)односе на релацији језик – појединац – друштво. Анализа показује да су истраживања вршена са различитих аспеката од морфофонолошког и деривационог, преко синтаксичког и лексичкосемантичког до когнитивнолингвистичког и прагматичког. У коначишту, истраживање тежи да на једном месту систематизује постојеће публикације и представи најчешће отваране теме и теоријско-методолошке приступе примењиване у србистичкој анализи дискурса, истовремено указујући на неопходност темељног интердисциплинарног сагледавања широког спектра ванјезичких чинилаца који мотивишу употребу одређеног језичког израза сагласно типу дискурса.