Национална идеја Срба 1914. године: куриозитет и(ли) усуд - Marković, Saša S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Развој националне идеје Срба је слојевита, комплексна и историјски дуготрајна појава. Њен састав обилује палимпсестом бројних идеја насталих у различитим тренуцима борбе за ослобођење и формирање државе. Сваки од тих слојева израз је занимљивог приступа, у којем су се преплитали и рационални принцип, и неодољива моћ емоције. Мотив за јачање патриотизма је проналажен у романтизованој представи о сопственој прошлости. Представа је, захваљујући прихватању образовања, могла да буде вернија реалности, али јој је тада мањкало воље за успехом у остварењу амбициозног циља; могла је да постане и имагинарнија, када је, ношена идолима, тежила да преброди замршену стварност. У једном тренутку се развијало самопоуздање, a у другом самообмана. Граница између њих није јасно уочива и искључиво опредељење за једну од њих је могло да онемогући национални развој. Излаз из противречности је суочавање са националном идејом Срба и њеним изразом, без идеолошких примеса које је величају или негирају.