Традиција Oслободилачких ратова Србије (1912–1918) у српском црквеном градитељству између два светска рата - Stefanović, Tadija B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Између 1918. и 1941. године у српском црквеном градитељству испољенe су велика инвентивност и разноликост. Томе је највише погодовала атмосфера обнове духовног и националног живота Срба у новим југословенским околностима, које су наступиле 1918. године. Симболичнa веза ратова за ослобођење и уједињење са средњовековним наслеђем истакла је у први план српскe војникe, кнезa-мученикa Лазарa Хребељановићa из 1389. године и престолонаследника Александра I Карађорђевића између 1912. и 1918. године. Како би сећање на српске војнике, хероје и мученике било меморисано у сакралном простору, настале су спомен-цркве. Архитектура ових храмова је следила средњовековне градитељске узоре, док је функције остварила повезивањем богослужбене и фунерарне намене.