Стефан Дечански као Нови Товит - Polovina, Nataša M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Иако се убраја у другоканонске књиге Старог завета, Књига о Товиту била је веома популарна код читалачке публике још од раног хришћанства. На то су свакако утицали њена узбудљива садржина и поучан карактер. У српској средњовековној књижевности ретки су помени Књиге о Товиту, али је занимљиво да се они јављају у двама текстовима који су, сваки на свој начин, везани за Стефана Дечанског. Реч је о повељи краља Душана за Цркву Светог Николе у Добрушти и о Житију Стефана Дечанског Григорија Цамблака. С посебним освртом на Цамблаково житије, у којем писац Стефана Дечанског назива Новим Товитом, у раду се испитују природа и функција библијских цитата и алузија на Књигу о Товиту. Тематска сродност између приче о старозаветном Товиту и житија српског краља (побожност, ослепљење, враћање вида деловањем чуда) разматра се као „тематски кључ” који треба да премости јаз између дословног и пренесеног значења.