Улога наставе музичке културе у условима информатизације - Cicović Sarajlić, Dragana J.; Kovač, Anđelka M.; Milentijević, Ester F. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У раду се, примјеном аналитичке методе, разматра улога наставе музичке културе у условима информатизацијe. У савременом друштву, које карактерише дигитализација и убрзан научно-технолошки развој, информатизација образовања се намеће као неминовност. Истраживања указују на позитивне, али и на негативне ефекте коришћења савремене технологије и њених ресурса у настави и слободном времену ученика. Све више се уочава појава прекомјерног коришћења компјутера, мобилних телефона и таблета, при чему млади занемарују друштвени живот и важност физичке активности. Поред тога, у потрази за информацијама, ученици се на интернету сусрећу са непровјереним подацима и садржајима који су непримјерени њиховом узрасту. Зависност од друштвених мрежа и интернета и све израженија појава отуђености међу младима постају евидентан друштвени проблем. Циљ рада је да се утврди на који начин настава музичке културе може допринјети правилном друштвеном васпитању ученика у условима информатизације. Наиме, бројни су садржаји и активности у настави музичке културе који доприносе остваривању овог васпитног подручја – пјевање, извођење музичких игара, слушање музике и свирање на дјечјим музичким инструментима. Правилно искоришћени, музички садржаји и активности које се углавном изводе колективно представљају значајну педагошку могућност за развијање друштвености код ученика, што је вриједност на коју посебно треба обратити пажњу у друштву свеопште дигитализације и информатизације.