Префикси за изражавање става у функцији промене лексичке категорије речи у енглеском језику - Pantić, Irena M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Рад се бави испитивањем групе префикса за изражавање става. Проверава се њихов нетипични потенцијал на пољу префиксације да као везане морфеме не само да мењају значење основе којој су додати већ утичу и на промену њене лексичке категорије. Са смислом изражавања става идентификовани су префикси anti-, pro-, co-, contra- и counter-. Њима се производе значења од начелног прихватања (co-, pro-) до оспоравања (anti-, counter-, contra-) појма који одређује основа. Ово испитивање треба да покаже да поменути префикси, поред семантичке улоге у изражавању одређеног става, опредељења или суда према некој појави или чињеници, у неким дериватима имају и додатну творбену улогу. Уз модификацију значења они од именице праве глагол, од глагола придев, од придева именицу итд. Као извор истраживачког корпуса коришћен је Оксфордски речник енглеског језика и обезбеђен је радни материјал од 163 лексеме, чије је учешће у овом скупу изразито неуједначено. У оквиру своје префиксне групе лексеме су распоређене у подгрупе према улазној и излазној класи. Уз сваки тип промене дате су структуралне, формалне, семантичке, хронолошке, творбене и друге напомене. Поред тога, скициран је третман теме међу лингвистима и граматичарима у делима насталим с краја XIX века па до савремених дана. За префиксацију се традиционално не очекује да има овакву трансформаторску улогу, но она, као што је овде потврђено, није непостојећа.