Мотиви Фројдовог есеја "Das Unheimliche" у збирци прича "Жена која зауставља сатове" Корнелија Кваса - Lazić Gavrilović, Aleksandra M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У раду анализирамо упадљиве подударности између мотива збирке прича Жена која зауставља сатове (2023) Корнелија Кваса и Фројдовог есеја Das Unheimliche (1919), једног у низу његових текстова у којима се одређена естетичка категорија подвргава анализи. Утемељивач психоанализе често је користио мотиве из митологије како би развио посебне психоаналитичке појмове. Најпознатији пример – Едипов комплекс – у средишту је Квасове књиге, док су приче у мањој или већој мери прожете посебном, злослутном атмосфером. Томе свакако доприносе неочекивани, судбоносни обрти, али и необични мотиви који зачуђују читаоца јер на површинском плану делују неповезано. Међутим, када се у њихово тумачење укључи Фројдова психоаналитичка теорија и есеј Das Unheimliche, где се анализира нарочито искуство језивог, открива се скривени (потиснути) смисао Квасове књиге, која се више не чита само као збирка прича, већ као комплексан и вишеслојан краћи роман.