Emocijsko čitanje priče "Među zverima" Mihajla Pantića - Piskač, Davor (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Cilj ovog rada je pokazati kako emocijsko i/ili terapijsko čitanje omogućuje čitateljima da postanu svjesni vlastitih emocija kroz interakciju s književnim tekstom, čime tekst postaje alatom za emocionalni rast i razvoj. Takvo se čitanje predstavlja kao drugačiji (novi) pristup čitanju književnog teksta, koji se razlikuje od estetski motiviranog ili isključivo zabavi usmjerenog čitanja. Naglasak se stavlja na pragmatične, biblioterapijske funkcije teksta, čime se ovaj pristup razlikuje od tradicionalne književne kritike, a otvara i neke nove mogućnosti u domeni teorije književnosti. Metoda se fokusira na emocije koje tekst pobuđuje kod čitatelja te koristi tehnike poput razumijevanja konceptualnih emocijskih metafora, simboličkog modeliranja i MED ciklusa, temeljenog na kognitivnoj psihoterapiji. Nadalje, rad ističe važnost promatranja emocija kao simbolički generaliziranih komunikacijskih medija koji povezuju sistem književnosti s psihološkim sistemom čitatelja. Svi su navedeni koncepti prikazani kroz biblioterapijsku analizu Pantićeve priče Među zverima, koja je odabrana zbog svoje prikladnosti za terapijsko čitanje s obzirom na jasne veze između misli, emocija i životnih odluka glavne junakinje—što je, ujedno, i smisao terapijskog čitanja. Osim toga, rad u zasebnom poglavlju iznosi ključne osobine potrebne voditelju emocijskog (terapijskog) čitanja kako bi proces bio funkcionalan i etički.