Несигурност запослења као предиктор задовољства послом – медијаторски ефекат организационе правде - Đorđević, Nemanja T. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У раду смо покушали да одговоримо на питање какав је ефекат свеприсутне несигурности запослења на задовољство послом. Овај однос је посматран кроз улогу организационе правде. Зато је испитиван медијаторски ефекат који организациона правда има на несигурност запослења и задовољство послом. Узорак је чинило 306 запослених особа са просечним радним стажом од 17 година и 6 месеци. Коришћена је статистичка метода паралелне медијације. Резултати су показали да сва четири предмета мерења организационе правде имају медијаторски ефекат. Највиши ефекат је у случају интерперсоналне и информацијске правде. Ова два фактора организационе правде односе се на интерперсоналне односе и комуникацију између менаџмента и запослених, као и запослених између себе, односно на доступност, правовременост, потпуност и транспарентност у пласирању информација унутар организације. Једно од објашњења овог налаза је потреба особа које се налазе у неизвесним ситуацијама за комуникацијом и тражењем информација о свом положају. Дистрибутивна и процедурална правда су такође статистички значајни медијатори. Резултати истраживања показују да је организациона правда важан чинилац у умањењу негативних ефеката сигурности запослења на задовољство послом.