Психосоцијална клима у учионици као фактор академског успеха: улога односа наставника и ученика - Radojević, Tatjana S.; Kompirović, Tatjana P.; Ljajko, Šejla Š. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Питање повезаности психосоцијалне климе у разреду са школским успехом ученика данас је од велике важности, јер се све више истиче улога околине и друштвених фактора у процесу учења. Адекватно истраживање овог питања може осветлити значајну улогу социјалних и емоционалних аспеката у образовању. У овом раду, на самом почетку, представљена су терминолошка одређења кључних појмова као што су психосоцијална клима у разреду, васпитни стил наставника и успех ученика. Ова одређења имају за циљ да пруже јаснију слику о томе како различити фактори, као што су однос ученика према наставнику, атмосфера у учионици, као и васпитни стилови наставника, могу утицати на образовне исходе. Циљ овог истраживања био је испитати утицај психосоцијалне климе на академски успех ученика основних школа, с посебним фокусом на друштвене и емоционалне аспекте школског окружења. Истраживање је обухватило 111 ученика од петог до осмог разреда, из три основне школе у општини Гора, на Косову и Метохији, при чему је коришћена дескриптивно-аналитичка метода уз примену Ликертове скале са 26 ајтема. Резултати истраживања показали су да ученици придају велики значај друштвеним и емоционалним факторима као што су атмосфера у учионици, односи са наставницима и вршњацима, те родитељска подршка. Такође, позитивна комуникација наставника и ученика, као и васпитни стилови наставника, играју значајну улогу у подстицању мотивације и академског успеха ученика. Препознато је да демократски и пермисивни стилови наставника имају позитиван ефекат на ученика, док ауторитарни стил наставника указује на негативан утицај на ученичку самосталност и мотивацију. Тиме, резултати указују на значајну улогу квалитетне комуникације између наставника и ученика у формирању позитивне педагошке климе, која директно утиче на академски успех. Импликације овог истраживања указују на потребу за развијањем позитивне педагошке климе, која укључује квалитетну комуникацију и одговарајуће наставне методе, како би се подстакла мотивација и побољшао академски успех ученика.