Ефикасност домаћих задатака у настави страног језика - Stipančević, Ana I. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Питање ефикасности домаћих задатака у школској настави много је сложеније него што се на први поглед чини. Иако домаћи задаци представљају саставни део школске наставе, резултати истраживања не сведоче нарочито о њиховој ефикасности у наставној пракси. Прва обимнија истраживања на ову тему спроведена су седамдесетих година XX века у Немачкој, али она нису указивала на позитивне ефекте домаћих задатака на школско постигнуће. Тек се од 2000. године јављају истраживања којa указују на позитиван утицај домаћих задатака на школско постигнуће. У овом раду биће хронолошки представљени резултати релевантних емпиријских истраживања спроведених у контексту наставе страног језика, при чему ће посебна пажња бити посвећена немачком језику. Осим тога, биће изведене импликације за наставну праксу са циљем да се укаже на услове под којима су домаћи задаци ефикасни и учинковити у настави страног језика. Будући да је литература из ове области, посебно код нас, изузетно оскудна, у раду се реферише на релевантна истраживања спроведена како на немачком говорном подручју (Немачка, Швајцарска) тако и свету (Сједињене Америчке Државе).