О адаптацији имена грчког порекла у српском језику (на корпусу ексцерпираном из извора од XIV до XXI века) - Rakić Mladenović, Jugoslava G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У раду се испитује адаптација имена грчког порекла у српском језику. Имена преузета из грчког језика пролазила су кроз одређене видове адаптације, која се одвијала на различите начине, у првом реду прилагођавањем свим фонетским законима језика у који улазе и прилагођавањем његовој граматичкој структури. Анализа је рађена на корпусу ексцерпираном из историјских споменика и из статистичких података Републичког завода за статистику до 2012. године (за период од 1940. и раније до 2011. године) из ког је направљен избор најфреквентнијих имена грчких и грцизираних имена у српском језику од XIV до XXI века. Процес адаптације имена преузетих из грчког или преко грчког језика анализиран је са фонетског и морфолошког аспекта уз адекватне примере имена у којима су приказане и објашњене карактеристичне појаве. Адаптација имена представљена је кроз облике дате најпре у старословенском језику, који су затим преношени у истом облику или даље адаптирани у редакцијској писмености – у српскословенском језику (послересавска норма) и на крају у савременом српском језику. У табеларном приказу дати су и облици имена у грчком језику како би се стекао бољи увид у процес адаптације.