Конструктивистичко образовање будућих наставника страних језика: принципијелно процењивање дидактичке вредности активности увежбавања страних језика - Mitić, Svetlana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Овај рад бави се образовањем једне од кључних компетенција наставника страних језика, способности да се процени дидактичка вредност језичке активности за потребе увежбавања ученика на различитим нивоима познавања страног језика. Поставља се питање када током образовања будућих наставника почети с грађењем ове способности и какве наставне поступке при томе користити. У склопу представљеног акционог истраживања студенти су упознати с критеријумима концептуализације активности увежбавања страних језика Пени Ур, након чега се радило на њиховом усвајању и примени. Критеријуми укључују: 1) сврсисходност (валидност) активности; 2) предзнање (поседовање предзнања из материје која се увежбава); 3) активно увежбавање страног језика (могућност да се ученици равноправно количински што више служе изучаваним језиком током активности); 4) усмереност ка постигнућу циља (схваћено као давање одговора, учешће); 5) хетерогеност (структурно-исходишну флексибилност наставне активности), схваћену као могућност да ученици различитих нивоа знања учествују у активности, ураде вежбу или дају одговоре; 6) активну помоћ наставника; и 7) побуђивање и држање пажње код ученика. У истраживању је стављен нагласак на први, трећи и пети критеријум, због уверења ауторке да су управо они најпроблематичнији и да их је најтеже применити у пракси. Студенти су добили задатак да приликом хоспитовања у школама и посматрања огледних часова колега анализирају појединачне активности увежбавања енглеског језика, по властитом избору, на основу представљених критеријума. Анализа садржаја извештаја већине студената (20 од 25) указује на адекватно и целовито разумевање већине или свих критеријума и њихову доследну и тачну примену, што је потврђено и у њиховим припремама и приликом извођења огледних часова. Петоро студената никако није применило критеријуме у анализи часова у основним и средњим школама, док то јесу учинили, мање или више успешно, у анализама часова колега. Потребно је даље испитивање дидактичког потенцијала наведених принципа за потребе јачања истраживане компетенције.