Контрастивна анализа садашњег времена у српском и енглеском језику - Kukić, Marko E. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Циљ овог рада је да представи садашње време (презент) са свим његовим синтаксичко-семантичким значењима у српском језику, као и да испита постојање тих значења у енглеском језику. У оквиру поменутих значења интегришемо индикативно, релативно и модално значење. Поред основних значења презента, посебна пажња придаје се темпоралном домену, односно могућности презента да изрази прошле, али и будуће ситуације. Како би се расвијетлила улога времен ског домена или могућност презента да изрази друге темпоралне домене, у раду имплементирамо теоријски осврт на граматичку категорију времена и физички аспект времена. Када се говори о комплексности садашњег времена у енглеском језику, у рад уврштавамо категорију вида (аспекта) са циљем да се појасне различити глаголски облици презента у енглеском и пронађу пандани у српском језику. Ослањајући се на контрастивну и дескриптивну анализу, испитујемо степен еквиваленције садашњег времена и за сва поменута значења тражимо еквиваленте у енглеском језику.