Необјављени рукопис преписке венецијанског дужда Франческа Доната подестаду града Бује (XVI век) - Pekić, Radmilo B.; Mitić, Marija N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У оквиру писане продукције канцеларије венецијанског дужда из XVI века можемо издвојити богати опус званичних докумената. Она су написана по правилима ars dictaminis и представљају значајна сведочанства на пољу историје, дипломатије, културе и других сродних области. Један од примера таквих докумената представља дукал венецијанског дужда Франческа Доната који потиче из XVI века. У питању је рукопис који се чува у Државном архиву у Пазину. На основу палеографских карактеристика поменутог рукописа, можемо рећи да је сам текст делимично читљив, јер је написан на пергаменту коме недостаје део. С друге стране, када је реч о дипломатичким својствима, долазимо до закључка да је реч о званичној епистоли, написаној узвишеним регистром по правилима ars dictaminis и ars notariae, што је одлика ренесансних италијанских текстова. Управо из тог разлога овај извор представља вредно сведочанство у оквиру културне баштине, историје и дипломатике.