Вредносни плурализам у романима Црни пси и Субота Ијана Макјуана - Nešić, Marija B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Окупиран савременим темама, Ијан Макјуан, познати британски мислилац и писац, препознат је као друштвено и политички ангажовани аутор. Рад покушава да сагледа његове романе Црни пси и Субота кроз призму вредносног плурализма, концепта који се приписује Исаији Берлину. Рад истиче значајну улогу Макјуана у процесу суочавања са савременим изазовима, видљиву како у његовом реализму у књижевности тако и у његовим чланцима и интервјуима, који заједно потврђују његов атеистички, либерално-хуманистички став. Анализа сугерише да Макјуанова дела представљају рефлексију изазова и ограничења својствених либералним демократским друштвима XXI века. Централни теоријски оквир у раду представља вредносни плурализам, који претпоставља постојање више морално исправних, али неспојивих и некомпатибилних моралних принципа. Суживот ових принципа оставља конфликте наизглед нерешеним, како на личном тако и на друштвеном нивоу. Фокус на вредносном плурализму омогућава истраживање моралне комплексности и политичке свести у Макјуановим каснијим романима. Тако су ликови у романима Црни пси и Субота приказани као они који плове кроз плуралистичко окружење, откривајући нијансе усклађивања приватног живота са променљивим светом. У основи, рад покушава да укаже на значај Макјуанових дела, која кроз вредносни плурализам приказују комплексност савременог либерализма, и да, ослањајући се на идеје Исаије Берлина, расветли како се Макјуанови ликови носе са суживотом супротстављених моралних принципа, као и какве то импликације има за разумевање изазова либерално-демократских друштава у XXI веку.