Топоними османског Ниша: нова касарна под Бубњем - Ranđelović, Milan N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Рад представља истраживање о Новој касарни у Нишу, војном здању изграђеном у последњем веку османске управе над овим градом. У раду су анализиране околности због којих је и у којима је Нова касарна настала, као и значај који је имала за урбани развој савременог Ниша. На примеру Нове касарне доказано је да поједини урбани садржаји из османског периода историје наших градова не утичу само хипотетички на њихов савремени развој (кроз задржано топонимско име) већ и директно, онда када је било могуће утврдити континуитет њихове функционалности на прелазу из османске у савремену српску епоху. Како би се боље сагледала тродимензионалност теме у урбанистичком и историјском контексту, српска и османска архивска грађа, која чини основну структуру рада, обогаћена је литературом различитог формата – наративима, предањима и резултатима истраживања савремених домаћих и страних истраживача.