Специфичне теличке конструкције са предлогом до у српском - Ašić, Tijana V.; Grujić, Tatjana S.; Kebara, Marina V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У овом раду тежили смо да откријемо специфичне употребе српског предлога до у тзв. теличким конструкцијама, које подразумевају да субјекат реченице учествује у колективној активности везаној за дато место. Такође, показали смо да, за разлику од прототипичних предлога на, у и код, српски предлог до сигнализира да (захваљујући реинтерпретацији свог просторног динамичког односа) субјекат на дато место (у сферу локализатора) стиже како би испунио одређени циљ, али и да ће његово присуство тамо бити релативно кратко. На основу тога се одређује да ли се намера може повезати са теличком интерпретацијом. Ако се намера не може повезати са овом интерпретацијом, разлози се могу контекстуално закључити или дати експлицитно.