Упоредни огледи колективног менталитета: путничка писма Константина Богдановића - Kostadinović, Aleksandar M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У раду се аналитички разматрају путничка писма Константина Богдановића (1811–1854), српског адвоката, књижевника, публицисте и политичара, који је у књижевној историографији запамћен као један од зачетника српске књижевне критике. О његовим путописним радовима готово да се није писало иако два његова чланка, „Писма из Париза” и „Писма из Лондона”, серијално објављивана у Сeрбском народном листу Теодора Павловића током 1846. године, представљају зачетак српске путописне епистолографије, макар оне која је хотимично креирана за објављивање у периодици. Посебна пажња у раду посвећена је имаготипским аспектима анализираних текстова, јер у њима путописац спроводи упоредну анализу француског и енглеског националног карактера. Користећи се методологијом компаративне имагологије, аутор рада настоји да размотри друштвене, политичке и књижевне факторе који су утицали на формирање хетерослика двају европских народа у Богдановићевим путничким писмима.