Путеви и странпутице критичке расне теорије - Bratina, Boris R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Овај рад читаоца упућује на основе, данас веома утицајне, критичке расне теорије (надаље: КРТ). Аутор то не чини тако што би читаоца напросто упознао са најзначајнијим моментима овог релативно новог учења, већ сваки од тих момената критички разматра. У раду се коментаришу и сви главни утицаји који су допринели формирању ове теорије, почев од марксизма, (пост)структурализма и јуридичке праксе као извора фактицитета. Према ауторовом мишљењу, постоје бар три основне теоријске поставке овог академско-активистичког покрета: 1) теза о институционализованом расизму у САД од њиховог оснивања до данас; 2) теза о томе да раса није биолошки него културни концепт и, сходно томе, залагање за антиесенцијализам; 3) теза и одлука да се КРТ прошири увођењем у игру мањина (пре свих, сексуалних). Такође, у раду се критички обрађује идеја о извору расизма на основи боје коже, као и одлука покрета да подршку тражи изван круга проблема који су у вези са расизмом. Ово проширење тупи како теоријску оштрицу КРТ тако и њено практично деловање, што је могуће оверити кроз судбине антирасистичких и еманципативних покрета. Напокон, аутор показује комформирање читавог покрета владајућем расном систему.