Пренос поште за време прве владaвине кнеза Милоша - Milojević, Vesna O. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Преношење поште је почетком XIX века у Србији било прекидано због ратних дејстава. Изградња државног система обухватала је и рад на обнови мензуланских станица, као и успостављање поште као државне установе и њено даље развијање. Кнез Милош био је посвећен решавању овог проблема, што је подразумевало ширење мреже поштанских станица и адекватна кадровска решења. Читав систем функционисања државне апаратуре и становништва угрозила је епидемија куге која је 1837. године пренета у Србију. Прве поште успостављене су 1840. године, а 1843. године донет је први законски акт о поштанском саобраћају у Србији.