Драме Манојла Ђорђевића Призренца на српским сценама - Pejčić, Aleksandar S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У раду је истраживачка пажња поклоњена само извођеним драмама Манојла Ђорђевића Призренца: Слободарки, Златној гривни и Јасмини и Ирени. Први део рада посвећен је кључним поетичким, драматуршким и жанровским одликама ових драма (трагедија, мелодрама, грађанска драма). Са структуралног, семиолошког и културолошког становишта интерпретирају се преовлађујући значењски слојеви сваке драме засебно (структура радње, заплета, простора, концепција ликова). У завршном делу из књижевноисторијске и театролошке перспективе тумачи се рецепција критике, првенствено позоришне рецензије, а затим и место Призренчевог драмског опуса у историји српског позоришта. Скреће се пажња на то да су његове драме извођене у народним позориштима у Београду, Новом Саду, Никшићу и Нишу.