„Млади људи захтевају хитну акцију због еколошке кризе”: енглески речници за учење и глобални еколошки проблеми: English - Pettini, Silvia (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Овај рад има за циљ да истражи приказ глобалних еколошких проблема у онлајн енглеским речницима за учење, на основу везе између ових педагошких алата које млади људи претежно консултују и све веће забринутости младих због климатске кризе. У ту сврху, овај рад истражује онлајн издања три главна британска речника за учење, и то: Cambridge Advanced Learner’s Dictionary, Collins-Cobuild Advanced Learner’s Dictionary и Oxford Advanced Learner’s Dictionary, који су одабрани због својих речи године 2019. које су повезане са климом. Прелиминарни налази показују многе разлике у обради еколошких појмова, како у квантитету и квалитету лексичких података, тако и у начинима на које речници одражавају мењање језика изазвано климатским променама.