Аналогије као могућност испољавања креативности на различитим нивоимаи - Cvjetinović, Vesna Z.; Pavlović, Zlatko M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У раду су приказане основе 4К модела креативности, као и мјесто и улога коју аналогије имају у менталном функционисању човјека. Потом су представљени примјери примјене аналогија на различитим нивоима испољавања креативности. Циљ нашег теоријског истраживања био је да представимо примјере различитих нивоа креативности који се испољавају и препознају у аналогијама као и да утврдимо значај који има веза између аналогија и креативности. Примјерима су илустроване примјене аналогија на сваком од четири нивоа креативности описаних у 4К моделу (Велико-К, про-к, мало-к и мини-к креативност). Основни резултат до којег смо дошли јесте да аналогије налазе примјену на свим нивоима креативног испољавања. Посебно смо указали на значај везе аналогија са креативношћу на најнижем нивоу (мини-к креативност према 4К моделу). Значај се огледа у томе што је тај ниво креативности основа из које израста креативност на вишим нивоима. Подстицање аналогијског мишљења у контексту развијања мини-к креативности може позитивно дјеловати и на примјену аналогија на осталим, вишим нивоима креативности. Отуд посебну важност има подстицање аналогијског мишљења у предшколском узрасту, узрасту у којем се посебно бурно испољава мини-к креативност.