Перцепција дијалекатског порекла у језику медија: Да ли је употребна норма наддијалекатски идиом? - Čopa, Miljana B.; Miloradović, Sofija R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Полазећи од претпоставке да употребна норма, па тако и она која се тиче прозодијског система, представља својеврстан наддијалекатски идиом који је лишен обележја која говорника у регионалном смислу обележавају, те да је могу савладати говорници с подручја структурално удаљенијих од говора узетих за основицу стандардног језика, желели смо да испитамо да ли је у говору спикера на телевизијама с различитих дијалекатских подручја могуће уочити њихово дијалекатско порекло. У истраживању је учествовало четрдесет петоро испитаника, међу којима су се нашли ученици средњих школа и језички стручњаци, који су путем мултимедијалне анкете настојали да одреде дијалекатско порекло спикера с различитих дијалекатских подручја. Резултати истраживања указују на то да се дијалекатска база не мора увек очигледно исказати у говору појединца, те да употребну норму могу савладати говорници с подручја удаљенијих од говора узетих за основицу стандардног српског језика и у њој се, као таквој, назире постојање наддијалекатског идиома. Ово истраживање може отворити простор за даља истраживања у области перцепције дијалекатских карактеристика и тако допринети ширем и продубљенијем разматрању овог феномена, а такође је значајно за сагледавање савременог стања стандардног српског језика.