Значај Просветног одељења у Француској за образовање и лечење српске омладине за време Првог светског рата - Žikić, Milena Ž.; Milosavljević, Tanja Č. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Ратне прилике у Краљевини Србији, након 1915. године, поред бројних победа и пораза, проузроковале су и живот у избеглиштву. Поред народних посланика, чиновника и војника, у Француску је дошао велики број српске омладине за коју је требало организовати наставак школовања. Велике заслуге у образовању српске омладине у Француској имали су: Андре Онора (André Honnorat), француски посланик и покретач иницијативе о школовању српских ученика у Француској, Љубомир Давидовић, министар просвете у Влади Србије, и Огист Боп, француски посланик у Краљевини Србији, који су допринели да идеја заживи. Просветно одељење Министарства просвете Краљевине Србије, установљено у Паризу, било је задужено за школовање и васпитање српске школске омладине у Француској. На основу Уредбе о школовању и васпитању српске школске омладине у Француској, долазимо до података о раду и организацији Просветног одељења. У раду је приказан значај Просветног одељења у Француској за школовање српске омладине кроз све нивое образовања (основна школа, виша основна школа, учитељска и трговачка, као и лицеј, колеџ) и дат је увид у лечење српске омладине за време Првог светског рата.