Диспозитиви безбедности (Фуко о управљању) - Romčević, Branko Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У овом тексту полазимо од теза о управљању, развијених у Фукоовим предавањима из 1978. године. Циљ нам је да преко њих доспемо до онога што је он назвао механизмима и инструментима сваког управљања, то јест до диспозитива безбедности. Да бисмо то постигли, разматрамо најпре разлику коју је Фуко повукао између вештине владања и вештине управљања, а потом и разлику између регулације и управљања. У том оквиру правимо осврт на списе у којима је Фуко увео питања биомоћи, дисциплине и биополитике и проналазимо да је у предавањима из 1978. направио далекосежну промену тиме што је биополитику, претходно одређену као регулациону технику, везао за управљање. У средишњем делу рада анализирамо његово тематизовање економског резона управљања и утврђивање либерализма као опште парадигме управљања која исходи друштвом које, како он каже, контролишу диспозитиви безбедности. Безбедносни програм, за разлику од оног дисциплинског, нема за циљ да било шта укине или сузбије, него да за сваку појаву одреди оптимални просек и границу прихватљивости. Диспозитиви безбедности су начин да се тај еквилибријум оваплоти у друштвеном телу. У завршном делу разматрамо два случаја примене Фукоових теза на период од почетка овог века, наглашавајући да фукоовска перспектива, кад се узму у обзир сви њени конституенти, није ни песимистична ни дистопијска, већ да ниједног тренутка не испушта планове отпора и конфронтације у односу на моћ која са свих страна долази и прети да субјекте претвори у непоколебљиво потчињене.