Особине личности, самопоштовање и менструални циклус као корелати импулсивности потрошача и жаљења - Vujović, Tanja M.; Ranđelović, Dušan J.; Tripković, Anđelka V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Истраживање настоји да испита импулсивност потрошача и осећај жаљења након куповине међу студенткињама, као и њихов однос са особинама личности, самопоштовањем и менструалним циклусом. У истраживању је учествовало 253 студенткиња основних, мастер и докторских студија на Економском факултету, Медицинском факултету, Правном факултету, Филозофском факултету, Факултету техничких наука и Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Инструменти коришћени у истраживању су скала импулсивности, скала потрошачког жаљења и скала самопоштовања. Анализа је показала да се ради о високо поузданим инструментима чије се ставке могу сматрати хомогеним и репрезентативним. Добијени резултати указују на то да је импулсивност потрошача код студенткиња на просечном нивоу, док је жаљење након куповине на нижем нивоу у односу на теоријски просек. Осим тога, утврђена је позитивна корелација између импулсивности потрошача и неуротицизма, док самопоштовање има негативну корелацију са импулсивношћу потрошача и њен је значајан предиктор. С друге стране, постоји негативна веза између жаљења након куповине и кооперативности, савесности, отворености за искуство и самопоштовања. Савесност и самопоштовање такође се могу издвојити као предиктори жаљења након куповине међу испитиваним студенткињама, при чему самопоштовање има већи независни допринос.