Порекло контекста и значења мотива делфина посведоченог на луцерни у Смедеревском музеју (IV век) - Gavrilović, Anđela Đ. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У овој студији реч је о постепеном уобличавању тј. „историјату” формирања значења и иконографије мотива делфина посведоченог на луцерни у облику брода, која се чува у Смедеревском музеју (IV век; сл. 1а–b, 2). Ова лампа по својим бројним одликама представља јединствен налаз – како по раскоши, репрезентативности и врсти њеног украса тако и финоћи обраде, димензијама и другим карактеристикама. У контексту овог истраживања, од посебне је важности чињеница да мотив делфина на њој има вишеслојну и веома комплексну симболику, као и дугу историју. Такође, реч је о (изгледа) јединој очуваној лампи ранохришћанске и византијске провенијениције на којој је делфин приказан као украс брода у тзв. сложеној иконографској формули како лови и прождире плен. У овом раду представљен је пут постепеног уобличавања и формирања његове иконографије и значења, као и специфичности преиначавања његовог значења у симбол хришћанског култа. Што је важно истаћи и указати, овај трансфер симболике мотива делфина из једног у други култ изведен је тако педантно, брижљиво и учено да је приликом преласка из једног у други култ – из римског паганског у хришћански – његово значење остало нетакнуто, али је његов контекст потпуно саображен новом, хришћанском култу. С обзиром на сву суптилност и прецизност која се огледа у поштовању традиције, указивање на овакав манир трансфера представља главни циљ овог рада. Имајући све речено у виду, установљено је да модуси присуства мотива делфина у уметности током различитих епоха, тј. његов контекст, не представљају пуку случајност, већ одраз јасне намере уметникâ и поручилаца делâ. Најзад, с обзиром на чињеницу да о овом мотиву како у древној античкој, тако ни у хришћанској уметности не постоје писана сведочанства, тј. литерарни извори који би објаснили иконографију и значење овог мотива, карактеристични модуси појаве мотива делфина уједно представљају и кључни параметар у анализи његове симболике и њеног уобличавања и формирања. У овом раду анализирани су мотиви делфина уз одабране представе бога Диониса (сл. 3, 4 а–c). Узете су у обзир представе на којима се мотив делфина јавља као „украс” бродова, као и на лампи из Смедеревског музеја. Поменути одабрани примери датог мотива наглашеном контекстуализацијом недвосмислено указују на значење мотива делфина присутног на луцерни из Смедеревског музеја, као и на даље аналогије овом мотиву (сл. 5, 6) које поткрепљују везу између наведених мотива делфина и мотива делфина са луцерне из Смедеревског музеја, а уједно и везе између мотива делфина и тема везаних за бога Диониса, које заслужују и даља истраживања.