Језички пејзаж места Ковачица - Radić Bojanić, Biljana B.; Bovđiš, Tatjana J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Циљ овог рада је да представимо језички пејзаж места Ковачица на основу истраживања употребе језика у јавном простору ове средине. Предмет истраживања је анализа примењене вишејезичности у вишејезичној средини, тј. примена језичких мањинских политика у односу на прописане оквире о употреби језика. Сем тога, циљ нам је да испитамо да ли је неки од језика доминантнији у односу на други, те да ли се одређени језик користи за одређене домене. Током теренског рада прикупиле смо материјал у облику фотографија и забелешки, што уједно чини и корпус истраживања, а потом смо детаљном анализом корпуса дошле до закључка да је језички пејзаж места Ковачица разнолик, сходно структури становништва и језицима који су у службеној употреби на територији истоимене општине. Уочиле смо да су службене писане ознаке углавном четворојезичне, док приватне писане ознаке углавном одсликавају једнојезичност са доминацијом српског језика у односу на словачки и друге језике у службеној употреби у овој општини.