Хумор и сатира у модерном пикарском роману "Тхе бодигард" Радивоја Бојичића (oд етнопсихолошке анегдоте до друштвене критике) - Jeftimijević Mihajlović, Marija S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У раду се разматрају елементи хумора и сатире у роману Тхе бодигард Радивоја Бојичића, који је већ у поднаслову одређен као пикарски роман. Хумористичко-сатирична димензија романа организована је колико у комичној карактеризацији главног јунака, толико у језику и стилу романа, којима писац од почетне етнопсихолошке анегдоте претвара књигу у врхунско сатирично дело и критику изопачености савременог света. Посебну димензију комичног у роману аутор остварује користећи поступак комичне карактеризације главног јунака, поступак комичног преувеличавања (карикатурално, хиперболично, гротескно), поступак уметања интертекстуалних деоница, у којима главни јунак пародично реферише на познате синтагме, фразе, флоскуле, цитате из домаће литературе и културе и користећи језички корпус и терминологију саобразну свету у ком се главни јунак нашао, али стављајући у први план управо језик главног јунака, чиме се истиче његово порекло, социјални статус и особена дијалекатску „писменост“.