Развој нижих стручних занатских школа у Нишу од краја XIX века до 1914. године - Pešić, Miroslav D.; Ranđelović, Vojin N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Рад даје кратак преглед развоја нижих стручних занатских школа у Нишу, од њиховог оснивања до 1914. године, односно, до почетка Првог светског рата. У Нишу су у датом временском периоду постојале три ниже стручне занатске школе: Трговачка школа „Нишке трговачке омладине”, Женска раденичка школа „Женске подружине” и Општа занатска недељно-празнична школа. Рад говори о оснивању ових школа, проблемима са којима су морале да се суочавају, као и њиховом значају за развој града Ниша.