Језичко-стилска средства за исказивање етнокултурних хетеростереотипа у српским електронским медијима - Spasić, Jelena Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У овом раду издваjaју се и описују најчешћа језичка средства исказивања етнокултурних хетеростереотипа у српским електронским медијима. Главни циљ рада је да испита улогу коју средства исказивања етнокултурних хетеростереoтипа имају у електронским медијима на српском језику. Перцепција других народа рефлектује искуства са датом заједницом и њеном културом, а понављање етнокултурних стереотипа у електронским медијима доприноси њиховом учвршћивању. Најчешће се за исказивање етнокултурних стереотипа у српској електронској штампи употребљавају фразеологизми који у свом саставу имају етнике и етнониме, ређе присвојне придеве изведене од етнонима или назив државе. Новинари у колумни и репортажи преиспитују устаљене представе о другим народима, док у информативним жанровима, нарочито у таблоидној штампи, језичка средства доприносе утврђивању негативних етнокултурних хетеростереотипа.