Мoдел вишеструких интелигенција у основим и средњим школама у Србији: ставови наставника - Kulić, Danijela G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Модел вишеструких интелигенција (даље у тексту: модел ВИ), иако познат у свету још од осамдесетих година прошлог века, у нашој земљи није наишао на широку примену, упркос добробитима које доноси, и то нарочито на нижим нивоима школовања. Други називи за овај модел су методски разноврсна или модуларна настава. У овом раду биће приказани ставови наставника из основних и средњих школа са територије Лесковца и Чачка након извођења Обуке бр. 6943 (К3, К19, К23, П4), која је акредитована у оквиру ЗУОВ-а 2022. године с намером да се наставницима представе модел вишеструких интелигенција, могућности примене и унапређење наставе кроз разноврсне активности којима се когнитивне, уметничке и персоналне способности ученика активирају. Одржана су три семинара на којима је укупно учествовало 64 наставника из основних, средњих и уметничких школа. Обука је сврстана у област општа питања наставе за усавршавање свих профила наставника, стручних сарадника, директора и свих осталих просветних радника. Истраживањем је обухваћено 57 наставника. Приоритетна област је унапређење стручних-методичких, педагошких и психолошких знања запослених у образовању. Циљ обуке је оспособљавање наставника да препознају, искористе и даље развијају вишеструке способности ученика кроз разноврсне технике, материјале и садржаје. С обзиром на то да су одржана три семинара, јавила се потреба да се након завршетка обуке уради анализа ставова наставника према настави заснованој на моделу ВИ. Резултати упућују на позитивне ставове наставника, када је модел ВИ у питању: већина запослених у просвети сматра да је научила како да унапреди наставу, пре свега кроз примере активности којима се свака појединачна интелигенција активира, а које они сами могу да уврсте у своје часове, без обзира на природу предмета. Већина наставника (96,49%) сматра да је обука о моделу ВИ корисна за њихову наставу, док су сви наставници (100%) након семинара сложни у ставу да могу препознати типове вишеструких интелигенција код себе и ученика, што им омогућава да прошире дијапазон техника активностима које су и сами практично урадили током обуке.