Жена и Ерос у приповеткама Григорија Божовића - Jevtić, Jelena G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Јунакиње у приповедачкој прози Григорија Божовића типизиране су са циљем очувања поретка у колективу и породици. Оне су часне и честите, а властите потребе и осећања стављају у други план у односу на колективно добро. Без обзира на то што је архетип мајке и жене чувара огњишта доминантан, незанемарљив је број женских ликова у којима се препознаје архетип жене вођене Еросом, поливалентан и комплексан. Циљ овог рада биће да прикажемо како се из борбе Ероса и Танатоса Божовићеве јунакиње враћају у канонизоване оквире неокаљане, како подлежу снази нагона и десакрализацији и како се Ерос трансформише у религиозни архетип.