Преиспитивање идентитета: Војводина девете деценије прошлог века - Marković, Saša S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Рад представља разматрање ставова у вези са национално-политичким статусом Војводине након смрти Јосипа Броза, у време (ре)афирмисања уставног и националног идентитета социјалистичке југословенске федерације и њених конститутивних елемената. Ослањајући се на постојећи континуитет расправа о положају Војводине у Републици Србији и југословенској федерацији, привремено прекинут услед одавања почасти личности и делу друга Тита, транзициони процес, који се све више претварао у дезинтеграциони процес заједничке државе, сведочи о све бројнијим противречностима у погледу будућности статуса АП Војводине. Настале из амбивалентних побуда, оне су се убрзо трансформисале у бескомпромисне антагонизме, који су упорно, по цену одсудног сукоба, инсистирали на сопственој правоверности. У таквим околностима је од стране свих заинтересованих страна игнорисана чињеница о прегломазном и бирократизованом партијском, а тиме и државном апарату који је одавно изгубио свако упориште у политичкој вољи становништва. Из тог разлога је омасовљење подршке у једном тренутку постало одсудни моменат престижа, који води ка коначном политичком тријумфу. Пратеће популистичке манифестације пресудно су утицале на специфичан развој демократског плурализма, који је намеравао да направи отклон од компромитоване идеологије југословенске федерације.