Ратови, трауме и идентитети у српском роману 1991–2021. (I) - Brajović, Tihomir D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Уводни део рада бави се начелним становиштима савремених српских писаца о рату и књижевности, као и односом према националном и наднационалном саморазумевању у времену југословенске кризе и распада земље. На предлошку романа савремених писаца различитих генерација и поетичких профила први део рада посвећен је теоријски заснованом и интерпретативно образложеном приступу „циркуларно-евокативној парадигми” као једном од магистралних опредељења у третману ратних траума, али и у белетристичкој артикулацији идентитетских политика/схватања, у првом реду оних колективно релационираних и окренутих етнички/национално интонираном разумевању овако назначене проблематике.