Механизми ауторског самоупућивања и укључивања читаоца који доприносе (негативној) евалуацији у академским приказима из лингвистике: дијахронијски увид - Vučićević, Ana Lj.; Rakić, Aleksandra D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Рад испитује маркере ауторског самоупућивања и укључивања читаоца у приказима објављеним током двадесетих година прошлог века у реномираном српском академском часопису „Јужнословенски филолог”. Користећи се Хајландовом класификацијом (2005а; 2005б), установљени су доминантни механизми ауторског самоупућивања и укључивања читаоца у петнаест приказа разноврсних академских публикација у области лингвистике. Анализа је показала да аутори приказа експлицитно износе своје оцене, као и да позиционирају своје тврдње као стручне и неупитне. Са друге стране, читаоци се позивају да учествују, постављају питања и консултују друге изворе у датој области, чини се, само како би дошли до истих закључака као и аутор приказа. Текстуални дијалог започет са читаоцима истиче заједничке вредности и упућеност у исту проблематику, те се стиче утисак да је и критика о питањима које приказивани материјал подстиче истоветна ауторима и публици. Напослетку, можда можемо рећи да налази указују на неке од стилских преференци у академском писању (у овом часопису) током тог периода.