Од Гргура I Великог до Сергија I: прилог проучавању ктиторске делатности папа у Риму и култова ранохришћанских мартира - Tutić, Ognjen Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Рад је посвећен истраживању ктиторске делатности папа у Риму, у временском распону од краја VI до почетка VIII века, у контексту систематског развоја култова ранохришћанских мартира који су, својим страдањем, санктификовали Вечни град, као темељно упориште личног, готово владарског ауторитета папа и идентитета града као универзалног центра читаве хришћанске икумене. Истраживања су показала да је период раног средњег века представљао једну од најдинамичнијих фаза у изградњи визуелног идентитета Рима и стварању сакралне топографије града, те да су поглавари Римске цркве, главни ктитори и носиоци уметничке продукције, одиграли кључну улогу у конституисању идентитета Вечног града утемељеног, поглавито, на страдалништву чланова ране хришћанске конгрегације – принчева апостола Св. Петра и Св. Павла, али и других мартира чије су мошти, систематски или пак волшебно, откриване inter или extra muros. Открића гробова, земних остатака или других реликвија ранохришћанских мученика представљали су значајне подстреке папској ктиторској и приложничкој делатности, обновама већ постојећих и изградњи нових цркава, те формирању и посвећивању олтара и ораторијума, а све у сврху истицања Рима, папског града, као нуклеуса хришћанске васељене. Сходно свему наведеном, рад је посвећен контекстуализацији и дубљем разматрању документованих храмова, капела и ораторијума посвећених ранохришћанским мартирима у Риму у VII веку.