Иконографија старозаветних пророка и Богородице Кириотисе на источном зиду грачаничког ексонартекса - Dimitrijević, Aleksandra R.; Ratković Stevović, Jelena R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Рад се бави иконографском анализом две фреско целине у спољашњој припрати манастира Грачанице. Прву целину представљају попрсја шесторице старозаветних пророка, Исаије, Соломона, Давида, Мојсија, Арона и Јеремије, насликаних допојасно у декорисаним лозицама у потрбушју лука који се налази на улазу из ексонартекса у наос манастира. У темену лука налази се допојасна слика Христа који благосиља обема рукама. Друга сликана целина представља Богородицу Кириотису са малим Христом на крилу, окружену арханђелима Михаилом и Гаврилом. Смештена је у лунети изнад улаза из спољашње припрате у наос. Иконографија, али и теме млађег слоја живописа из 1570. године, којем припадају ове две сликане целине, по свему судећи има сложеније и комплексније значење у односу на старији живопис изведен око 1330. године. На новим фрескама уочава се јасна теолошка подлога повезана са прослављањем Богородице, која је била и патрон грачаничке цркве. Приказивањем Богородичиног циклуса слави се њена улога у отелотворењу, наговештена у пророчким визијама. Сликани програм око источног портала грачаничког ексонартекса, којем припадају две горе поменуте целине, готово у целости посвећен је Богородици, чију улогу у оваплоћењу Логоса наглашавају представе пророка, текст на свицима и предмети које држе у рукама. Рад доноси и осврт на неуобичајен избор текстова на свицима које држе пророци, а који се нису могли срести ни у једној цркви у периоду после обнове Пећке патријаршије.