Реконструкција дионизијског култног брода на колицима из позно-архајског периода - Vaksman, Šeli; Sanders, Donald H. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Грчки бог Дионис имао је посебан афинитет према ратним галијама, што се можда објашњава Хомеровом химном Дионису у којој га тиренски пирати киднапују на својој галији. Чим је винова лоза почела да се увија око брода и јарбола, поједини пирати покушали су да избегну своју судбину скачући у море само да би их Дионис претворио у делфине. Ова химна служила је као повремени мотив у паганској уметности и може објаснити минијатурне реплике бродова са веслима који су играли важну улогу у древном култу посвећеном Дионису. Ови минијатурни бродови нејаке конструкције, постављени на платформама, кретали су се копном на парадама, било на точковима или на раменима учесника церемоније. Иако најранији примери датирају из касног бронзаног доба, они су најпознатији из серије од три приказа из позно-архајског периода на црнофигуралним скифосима, који се данас налазе у музејима у Атини, Болоњи и Лондону. Не постоје две исте слике дионизијског култног брода на колицима. Иако се ова разноликост може приписати хировима уметника, она, такође, одражава промене у представљању ових бродова на колицима при сваком годишњем појављивању, слично данашњим платформама на парадама. Због дводимензионалне природе ових слика, данас је немогуће утврдити да ли су дионизијски култни бродови били права пловила, наменски изграђени и постављени на платформе током процесије која се одржавала искључиво у Дионисову част или су пак само имали облик минијатурних галија. Овај рад даје контекст и објашњава процес стварања тродимензионалне дигиталне реконструкције дионизијског култног брода на колицима из позно-архајског периода користећи слике и артефакте из тог времена.