Пројекти туристичко-забавних паркова: „београдски Дизниленд“ - Jevtović, Aleksandra B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Развој простора намењених забави је током историје кроз своје организационе и естетске карактеристике пратио, а повремено и предводио, одређене промене у домену развоја индустрије и савремених технологија, као и у домену развоја друштва, урбане културе и образаца понашања у слободно време. Рад разматра кључне примере забавних паркова, који су карике у ланцу утицаја и иновација, а који су резултирали тематским парковима компаније Дизни током друге половине прошлог века, као глобалним феноменом. Фокус рада је на представљању и анализи пројеката забавног парка у Београду архитеката Александра Ђокића и Слободана Илића, а који је развијан и грађен током седамдесетих година прошлог века и који је све време током планирања и изградње називан „београдским Дизнилендом“. Циљ рада је да се београдски пројекат позиционира унутар ширег контекста културно-историјског развоја сродних пројеката широм света. Резултати рада указују на то да су током прошлог века Дизнијеви тематски паркови играли активну улогу у промоцији потрошачке културе, док је у Београду изградња по сличном моделу наишла на друштвени отпор и низ потешкоћа током реализације, што се може тумачити као пример спонтане (и краткорочне) одбране националног културног идентитета.