Професорово ново одело: нове компетенције наставника у високом образовању - Janković, Anita V.; Stanojević Gocić, Maja P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Улога наставника у процесу учења је сложена и варира у зависности од културе и нивоа образовања. Принципи дигиталног друштва и економије знања довели су до трансформације у образовању стварајући потребу за иновативним приступима у настави и учењу, а високо образовање налази се на челу ове промене, јер припрема студенте за тржиште рада будућности. Да би се развили као ефикасни предавачи, од кључне је важности да наставници разумеју развојну културу академске заједнице и улоге коју играју у њој. Упркос променљивом пејзажу образовања, постоји недостатак разумевања у погледу тога како предавачи перципирају своје улоге и компетенције у XXI веку. Ова студија има за циљ да премости тај јаз тако што ће забележити самопроцену предавача у високом образовању како би се идентификовале области за побољшање и развиле стратегије за осигурање квалитета наставе. Ова студија је квантитативне природе и базира се на подацима добијеним путем упитника који је заснован на концептуалном оквиру Наставне компетенције за XXI век. Истраживачки приступ подразумева дистрибуцију упитника погодном узорку од 53 предавача Универзитета у Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици. Анализа података добијених анкетирањем сугерише да предавачи имају позитивну перцепцију о својим професионалним компетенцијама и генерално себе сматрају компетентним у својим улогама. Међутим, резултати студије, такође, наглашавају одређене изазове и области које захтевају побољшање, као што су унапређење вештина вођења изван учионице, рад са студентима са посебним потребама, примена наставних приступа усмерених на студента и ефективна интеграција дигиталне технологије у наставни процес. Резултати добијени анализом помажу ауторима да стекну увид у то како предавачи у високом образовању перципирају своје улоге и компетенције као наставници у XXI веку.