"Перу је земља без гласа": пропуштена прилика за размену међу културама у драми "Краљевски лов на сунце" - Tučev, Nataša R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У чувеном тексту Расправа о колонијализму (1950), Еме Сезер указује да се сусрети Европљана са другим народима у периоду колонијалне експанизије нису одвијали у духу међусобног упознавања и оплемењивања двају различитих култура. Колонијалну динамику по правилу је карактерисала тежња за експлоатацијом и извачењем материјалне добити из земаља Трећег света, при чему су се Европљани ретко трудили да заиста упознају друге цивилизације и уваже њихове вредности и достигнућа. Такав однос према Другом сусреће се и у драми Питера Шафера Краљевски лов на сунце (1964), чију окосницу чине историјски догађаји везани за шпански поход на Перу у шеснаестом веку. При сусрету са високо развијеном културом Инка, чланови шпанске експедиције реагују на њу са непријатељством и презиром, при чему поједине аспекте те културе чак доживљавају и као претњу која се мора елиминисати. На индивидуалном нивоу, у Шаферовој драми јавља се неколико изузетака: приповедач, Мартин, покушава да научи језик и обичаје Инка, док Пизаро, као протагониста драме, чак покушава да у веровањима овог народа пронађе одговоре на егзистенцијална питања и разрешење сопствене духовне кризе. Неуспех ових тежњи доприноси општем утиску који преноси Шаферова драма – а то је да империјалистичке амбиције неминовно осујећују сваки покушај добронамерне, позитивне размене међу културама. Поред Сезера, рад ће се позивати и на друге ауторе из области постколонијалне и идеолошке критике, као што су Едвард Саид и Ролан Барт.